1990, årgång LXIII:


Gustaf Alling
Den legendariske höganäsläkaren dr Gustaf Alling (1878–1963).

Doktor Alling och hans puma

Av Gösta Wikell

Både som läkare och person var provinsialläkaren doktor Gustaf Alling i Höganäs en ovanlig människa. Han blev smått legendarisk genom att skaffa sig en puma som gick som ett husdjur i hans bostad. Det tama kattdjuret hade fått namnet Bob.
Från 1915 och i drygt 30 år var Gustaf Alling tjänsteläkare i Höganäs, men han var också ofta ute och reste. Det var under en resa till Argentina 1927 som han tog hand om puman Bob. Han deltog då tillsammans med indianer i en jakt vid La Plata–floden, då man råkade skjuta en pumahona med ungar.Doktor Gustaf Alling leker med sin puma Bob i doktorsbostaden i Höganäs. Bilden ingår i filmen ”Bob från Höganäs” från 1930.
Foto: Hans Kristensson.Alling tog hand om en av de moderlösa ungarna, som då var bara några månader gammal. Ungen fick följa med Alling hem till Sverige och hamnade i doktorsbostaden i Höganäs.
En puma är ett bergslejon och kan betecknas som det största amerikanska kattdjuret. Den från början vilda pumaungen blev så småningom mycket tillgiven mot doktorn och gick som vilket annat husdjur som helst i doktorns hem och den tillhörande trädgården. Puman blev även god vän med Allings hund.
Puman Bob dog våren 1941 och hade då uppnått den för en puma i fångenskap ansenliga åldern av 14 år. Djuret finns nu uppstoppat på Riksmuseet i Stockholm. Under sin livstid förtärde Bob enligt uppgift 7 kilo rent kött varje dag.

Från Halland
Dr Gustaf Alling var son till en skeppsbyggare och född i Halmstad 1878. Sedan han blivit läkare i Höganäs var han bosatt där till sin död 1963. Han tog studentexamen i Halmstad 1897, blev med. lic, i Lund 1907 och med, dr. 1926. Han doktorerade på en avhandling om stendammslunga – en vanlig sjukdom vid Höganäsbolaget på den tiden.
Som provinsialläkare i Höganäs tillträdde han 1914, men han var också SJ–läkare och bruksläkare vid Höganäsbolaget. Han gjorde ofta resor både inom och utanför Sverige, och i ett par decennier var han knuten till Medicinalstyrelsen och Riksförsäkringsverket i Stockholm samt var förtroendeläkare hos Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF).
Det finns massor av historier om doktor Alling och hans puma. Bob gick som en katt i huset och gjorde också besök på läkarmottagningen – till många patienters förskräckelse. Det hände också vid några tillfällen att puman kom på rymmen i Höganäs och fick fångas in och återbördas till doktorn.

Blev filmad
När puman Bob var tre år 1930 gjordes en 25 minuter lång filminspelning hemma hos doktor Alling i doktorsbostaden vid nuvarande Ruuthsesplanaden. Den gamla filmen, som för några år sedan restaurerades av fotograf Hans Kristensson och elentreprenör Clas O Svensson, finns bevarad och ägs nu av Höganäs kommuns kulturnämnd. På senare år har den visats vid åtskilliga tillfällen och gjort stor succé. Vidare finns det en del bilder bevarade om doktorn och puman.
I sin ägo hade doktorn också andra exotiska djur hemma hos sig. Det hände att besökare hos doktorn fick klappa puman, som vanligtvis var from och beskedlig som en stor katt.
Alling umgicks frimodigt och naturligt med Bob, lekte med den och provocerade den så smått. Ibland tyckte Bob att det fick vara måtta på lekfullheten och visade att han ville vara i fred. Doktorn fick puman till att inför kameran göra eleganta hopp och klättra i träd i trädgården.
Också som läkare var dr Alling lite ovanlig. Han tyckte om att spela sin vänkrets och andra små spratt. Det berättas att han lätt klarade åkommor som trög mage bara genom att visa sin puma. Och var det någon patient som hade det dåligt ställt så tog doktorn inget betalt eller prutade arvodet högst betydligt.

– – –

Läs mer om Doktor Alling och hans puma här.


Tillbaka