Tillbaka till receptsidan     

 

Ostkaka

Ingredienser
1 dl vetemjöl
4 liter mjölk (3 %)
1 msk ostlöpe
60 g (ca 1 dl) mandel
2 bittermandlar
5 ägg
1 rågad dl socker
4 dl vispgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät upp mjölet i en bunke och slå på 3 ½ dl av mjölken.
Rör om ordentligt så att mjölet blandar sig med mjölken.
Ljumma resten av mjölken tills den är fingervarm, 37 grader.
Dra kastrullen från värmen, flytta över den på exempelvis en träskärbräda.
Vänd ner mjölblandningen och ostlöpe.
Rör om väl och lägg på ett lock.
Låt det hela stå i ca en halvtimme.
Skålla och skala mandeln under tiden. Mal mandeln i mandelkvarn.
Ta fram en rymlig form som ostkakan ska bakas i, och smörj den med smör.
Titta i grytan med löpmjölken – den ska nu ha skurit sig. ”Skär” kors och tvärs i ostmassan med en stekspade.
Vänd försiktigt runt i ostmassan med en trägaffel och låt massan rinna av i en stor sil. (Man kan ”hjälpa till” genom att röra försiktigt i massan.)
Blanda äggen med socker, grädde och mandel i en skål.
Rör ner allt i ostmassan.
Mosa sönder eventuella klumpar genom att trycka dem mot skålens kanter, och häll det hela i den smorda formen.
Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 10 minuter.
Ostkakan är godast dagen efter att den har lagats – den behöver mogna lite. (Låt den stå framme i köket över natten.)
Servera med drottningsylt.

Tillagningstid: ca 1 ½ tim + 1 tim och 10 min i ugn

Tips!
Spara vasslan som rinner av (ca 3 liter) och använd som degvätska vid brödbak. Går att frysa.

 

Webmaster